Ethanol-induced changes in expression profiles of cell growth, fatty acid and desaturase genes of Mucor rouxii
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Laoteng K., Jitsue S., Dandusitapunth Y., Cheevadhanarak S.
ผู้เผยแพร่: Elsevier
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2008
วารสาร: Fungal Genetics and Biology (1087-1845)
Volume number: 45
Issue number: 1
หน้าแรก: 61
หน้าสุดท้าย: 67
จำนวนหน้า: 7
นอก: 1087-1845
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
We investigated the response of Mucor rouxii to ethanolic stress conditions. A differential response was found that was dependent on growth phase and ethanol concentration. 5% (v/v) ethanol showed an inhibitory effect on the mycelial growth of all stages. However, the ethanol sensitivity was specifically observed in active growing phases (12 and 21 h-grown cultures), in which the biomass and ratio of unsaturated/saturated fatty acids (UFA/SFA) decreased greatly after ethanol exposure compared to non-ethanol adding culture. With respect to different ethanol concentrations, M. rouxii was tolerant to low ethanol concentrations (about 1-3%, v/v) such that there was not much change in biomass and UFA/SFA ratio, in contrast to the 5% ethanol-added culture. We also showed the molecular basis of this response mechanism, demonstrating that expression of Δ9-, Δ12- and Δ6-desaturase genes, responsible for fatty acid desaturation in M. rouxii, were coordinately down-regulated upon exposure to ethanol stress. © 2007 Elsevier Inc. All rights reserved.
คำสำคัญ
Fatty acid desaturase, γ-Linolenic acid