Ethanol-induced changes in expression profiles of cell growth, fatty acid and desaturase genes of Mucor rouxii

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งLaoteng K., Jitsue S., Dandusitapunth Y., Cheevadhanarak S.

ผู้เผยแพร่Elsevier

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2008

วารสารFungal Genetics and Biology (1087-1845)

Volume number45

Issue number1

หน้าแรก61

หน้าสุดท้าย67

จำนวนหน้า7

นอก1087-1845

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-36148934123&doi=10.1016%2fj.fgb.2007.04.006&partnerID=40&md5=aa18a48a777bc7c6ab2a1705052637b3

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

We investigated the response of Mucor rouxii to ethanolic stress conditions. A differential response was found that was dependent on growth phase and ethanol concentration. 5% (v/v) ethanol showed an inhibitory effect on the mycelial growth of all stages. However, the ethanol sensitivity was specifically observed in active growing phases (12 and 21 h-grown cultures), in which the biomass and ratio of unsaturated/saturated fatty acids (UFA/SFA) decreased greatly after ethanol exposure compared to non-ethanol adding culture. With respect to different ethanol concentrations, M. rouxii was tolerant to low ethanol concentrations (about 1-3%, v/v) such that there was not much change in biomass and UFA/SFA ratio, in contrast to the 5% ethanol-added culture. We also showed the molecular basis of this response mechanism, demonstrating that expression of Δ9-, Δ12- and Δ6-desaturase genes, responsible for fatty acid desaturation in M. rouxii, were coordinately down-regulated upon exposure to ethanol stress. © 2007 Elsevier Inc. All rights reserved.


คำสำคัญ

Fatty acid desaturaseγ-Linolenic acid


อัพเดทล่าสุด 2023-04-10 ถึง 07:35