Effect of operating conditions and solution chemistry on model parameters in crossflow reverse osmosis of natural organic matter
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Mattaraj S., Phimpha W., Hongthong P., Jiraratananon R.
ผู้เผยแพร่: Elsevier
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2010
วารสาร: Desalination (0011-9164)
Volume number: 253
Issue number: #
หน้าแรก: 38
หน้าสุดท้าย: 45
จำนวนหน้า: 8
นอก: 0011-9164
eISSN: 1873-4464
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
This paper describes the effect of operating conditions and solution chemistry on model parameters in crossflow reverse osmosis of natural organic matter. Mathematical fouling model based on the combined osmotic pressure and cake filtration model was used to evaluate model parameters (i.e. steady-state flux, J* and specific cake resistance, αcake). In addition, the empirical equation for steady-state flux (J* = 9.12 × 10- 8ΔP1.04v0.223R- 1.18I- 0.590) was successfully determined to characterize reverse osmosis operation. Steady-state flux increased with increased operating pressure, indicating a pressure-dependent steady-state flux under laminar flow condition. The specific cake resistance (αcake = 7.943 × 1012ΔP- 2.03v- 0.739R6.29I1.37) was inversely related to increased operating pressure and crossflow velocity, while the specific cake resistance increased linearly with recovery effects and ionic strength. Recovery effects with high ionic strength resulted in the highest flux decline, corresponding to high specific cake resistance (i.e. lowering cake porosity) due to combined salt concentration polarization and NOM cake compaction near the membrane surface. © 2009 Elsevier B.V. All rights reserved.
คำสำคัญ
Cake resistance, Reverse osmosis