Carboxymethyl cellulose film from durian rind

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งRachtanapun P., Luangkamin S., Tanprasert K., Suriyatem R.

ผู้เผยแพร่Elsevier

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2012

วารสารLWT - Food Science and Technology (0023-6438)

Volume number48

Issue number1

หน้าแรก52

หน้าสุดท้าย58

จำนวนหน้า7

นอก0023-6438

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84859604326&doi=10.1016%2fj.lwt.2012.02.029&partnerID=40&md5=76fdf684f83f416e227b167e814b5a17

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

Cellulose from durian rind was converted to carboxymethyl cellulose (CMC d) by carboxymethylation using sodium monochloroacetate (SMCA) and various sodium hydroxide (NaOH) concentrations (20-60 g/100 mL). The chemical structure of the cellulose and resulting polymers was then characterized using Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR). Then, the properties of the CMC d materials were investigated. The optimum condition for carboxymethylation was found to be 30 g/100 mL NaOH, which provided the highest viscosity and degree of substitution (DS = 0.87). Crystallinity of CMC d was found to decline after synthesis. The L* value of the CMC d decreased with increasing NaOH concentrations (20-40 g/100 mL). The trend of the a* and b* values varied inverses to the L* values. The CMC d films were prepared and tested, and the highest tensile strength (140.77 MPa) and WVTR (220.85 g/dayทm 2) were found using the 30 g/100 mL NaOH-synthesized CMC d film. The percent elongation at break of the different CMC d films was not to significantly differ. ฉ 2012 Elsevier Ltd.


คำสำคัญ

BiopolymerCarboxymethyl celluloseDurian rindEdible filmSodium hydroxide


อัพเดทล่าสุด 2023-26-09 ถึง 07:35