UV-B irradiation retards chlorophyll degradation in lime (Citrus latifolia Tan.) fruit
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Srilaong V., Aiamla-or S., Soontornwat A., Shigyo M., Yamauchi N.
ผู้เผยแพร่: Elsevier
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2011
วารสาร: Postharvest Biology and Technology (0925-5214)
Volume number: 59
Issue number: 1
หน้าแรก: 110
หน้าสุดท้าย: 112
จำนวนหน้า: 3
นอก: 0925-5214
eISSN: 1873-2356
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
Peel yellowing is a major postharvest problem of lime fruit. Research was conducted to control peel yellowing by UV-B irradiation. Mature green lime fruit were irradiated with UV-B doses at 0 (control), 8.8, and 13.2kJm-2 and then stored at 25ฐC in darkness. UV-B treatment at 8.8kJm-2 efficiently delayed the decrease of chlorophyll content. A high level of chlorophyllide a accumulated in mature green fruit and then gradually decreased with the progress of peel yellowing. The chlorophyllide a level was higher in 8.8kJm-2 UV-B-treated fruit than it was in the controls. The pheophorbide a level declined in lime fruit treated with 8.8kJm-2 UV-B, especially during the development of yellowing. In addition, the pheophytin a level increased by 8.8kJm-2 UV-B treatment at the late period of storage. We concluded that UV-B treatment effectively suppressed chlorophyll degradation in mature green lime during storage, which suggests that UV-B irradiation is a usable method for prolonging the postharvest life of lime fruit. ฉ 2010 Elsevier B.V.
คำสำคัญ
Chlorophyll degradation, UV-B, Yellowing