Heat transfer and single-phase flow in internally grooved tubes

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งAroonrat K., Jumpholkul C., Leelaprachakul R., Dalkilic A.S., Mahian O., Wongwises S.

ผู้เผยแพร่Elsevier

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2013

วารสารInternational Communications in Heat and Mass Transfer (0735-1933)

Volume number42

หน้าแรก62

หน้าสุดท้าย68

จำนวนหน้า7

นอก0735-1933

eISSN1879-0178

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84874243663&doi=10.1016%2fj.icheatmasstransfer.2012.12.001&partnerID=40&md5=fbc2c607f50baf17d06857a79480273f

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

This study investigates heat transfer and flow characteristics of water flowing through horizontal internally grooved tubes. The test tubes consisted of one smooth tube, one straight grooved tube, and four grooved tubes with different pitches. All test tubes were made from type 304 stainless steel. The length and inner diameter of the test tube were 2m and 7.1mm, respectively. Water was used as working fluid, heated by DC power supply under constant heat flux condition. The test runs were performed at average fluid temperature of 25ฐC, heat flux of 3.5kW/m2, and Reynolds number range from 4000 to 10,000. The effect of grooved pitch on heat transfer and pressure drop was also investigated. The performance of the grooved tubes was discussed in terms of thermal enhancement factor. The results showed that the thermal enhancement factor obtained from groove tubes is about 1.4 to 2.2 for a pitch of 0.5in.; 1.1 to 1.3 for pitches of 8, 10, and 12in., respectively; and 0.8 to 0.9 for a straight groove. ฉ 2012 Elsevier Ltd.


คำสำคัญ

Grooved tubeType 304 stainless steel


อัพเดทล่าสุด 2023-04-10 ถึง 07:36