Stability of phycocyanin extracted from Spirulina sp.: Influence of temperature, pH and preservatives
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Chaiklahan R., Chirasuwan N., Bunnag B.
ผู้เผยแพร่: Elsevier
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2012
วารสาร: Process Biochemistry (1359-5113)
Volume number: 47
Issue number: 4
หน้าแรก: 659
หน้าสุดท้าย: 664
จำนวนหน้า: 6
นอก: 1359-5113
eISSN: 1873-3298
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
Temperature and pH play an important role in the stability of phycocyanin, a natural blue colorant. Systematic investigations showed the maximum stability of phycocyanin was in the pH range 5.5-6.0. Incubation at temperatures between 47 and 64 ฐC caused the concentration (C R) and half-life of phycocyanin in solution to decrease rapidly. The C R value remained at approximately 50% after incubating for 30 min at 59 ฐC. After heating at 60 ฐC for 15 min, the C R value of phycocyanin at pH 7.0 was maintained at around 62-70% when 20-40% glucose or sucrose was added, and the half-life increased from 19 min to 30-44 min. 2.5% sodium chloride was found to be an effective preservative for phycocyanin at pH 7.0 as a C R value of 76% was maintained and the half-life of 67 min was increased. ฉ 2012 Elsevier Ltd. All rights reserved.
คำสำคัญ
pH, Phycocyanin, Preservative