Operational limitations of heat pipes with silver-water nanofluids

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งAsirvatham L.G., Nimmagadda R., Wongwises S.

ผู้เผยแพร่American Society of Mechanical Engineers

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2013

วารสารJournal of Heat Transfer (0022-1481)

Volume number135

Issue number11

นอก0022-1481

eISSN1528-8943

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84886427999&doi=10.1115%2f1.4024616&partnerID=40&md5=cdbc143a644510c1945e55d63206ed8f

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

The paper presents the enhancement in the operational limits (boiling, entrainment, sonic, viscous and capillary limits) of heat pipes using silver nanoparticles dispersed in de-ionized (DI) water. The tested nanoparticles concentration ranged from 0.003 vol. % to 0.009 vol. % with particle diameter of <100 nm. The nanofluid as working fluid enhances the effective thermal conductivity of heat pipe by 40%, 58%, and 70%, respectively, for volume concentrations of 0.003%, 0.006%, and 0.009%. For an input heat load of 60 W, the adiabatic vapor temperatures of nanofluid based heat pipes are reduced by 9 ฐC, 18 ฐC, and 20 ฐC, when compared with DI water. This reduction in the operating temperature enhances the thermophysical properties of working fluid and gives a change in the various operational limits of heat pipes. The use of silver nanoparticles with 0.009 vol. % concentration increases the capillary limit value of heat pipe by 54% when compared with DI water. This in turn improves the performance and operating range of the heat pipe. Copyright ฉ 2013 by ASME.


คำสำคัญ

Boiling limitCapillary limitEntrainment limitHeat pipeSonic limitViscous limit


อัพเดทล่าสุด 2023-04-10 ถึง 10:07