Modeling of yeast proliferation lag-time irradiated by ultrasonic

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งJomdecha C., Sritarathorn K.

ผู้เผยแพร่American Scientific Publishers

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2013

วารสารAdvanced Science Letters (1936-6612)

Volume number19

Issue number10

หน้าแรก3111

หน้าสุดท้าย3113

จำนวนหน้า3

นอก1936-6612

eISSN1936-7317

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84876837108&doi=10.1166%2fasl.2013.5090&partnerID=40&md5=9a8798d570e8d1be9d57ac5d67b4fc81

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์


บทคัดย่อ

This paper presents an alternative method for modeling of yeast lag phase using process identification to identify the effect of ultrasonic irradiation on yeast proliferation period. As of a transfer function representation, the models were constructed from experiment data in form of input-output relation. Growth parameters including lag time and growth rate were also estimated numerically to distinguish the effects of the ultrasonic irradiation. All of fitted data by the model were validated and shown more than 90% goodness of fits. Results show that the ultrasonic considerably influent to the lag time of the yeast growth. Generating the proper ultrasonic energies of 16% and 24% of power could reduce the lag time duration up to 30 min compared to the control condition. On the other hand, high ultrasonic energy of 32% could increase the lag time and reduce the yeast growth. ฉ 2013 American Scientific Publishers All rights reserved.


คำสำคัญ

Transfer functionUltrasonic irradiationYeast lag time


อัพเดทล่าสุด 2023-06-10 ถึง 07:35