Volatile Compounds in Four Species of Thai Waterlily (Nymphaea spp.)
Conference proceedings article
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Jirapong C., Inplub K., Wongs-Aree C.
ผู้เผยแพร่: International Society for Horticultural Science (ISHS)
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2012
Volume number: 943
หน้าแรก: 117
หน้าสุดท้าย: 122
จำนวนหน้า: 6
ISBN: 9789066050204
นอก: 0567-7572
eISSN: 2406-6168
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
Thai waterlily (Nymphaea spp.) is an edible aquatic flowering plant which is rich in nutrients, such as gamma-Tocopherol and vitamin E, and provides a variety of colour and aroma compounds; however, little is known about these chemical compounds. In this study, volatile compounds in four waterlily species, namely Nymphaea 'King of Siam' (dark blue purple petal), N. carpensis var. zanzibariensis (red purple petal), N. 'Mangala Ubol' (orange-yellow petal) and N. 'Gloriosa' (pinkpetal) were determined by diethyl ether: n-pentane (1:1) solvent extraction system and gas chromatography-mass spectrophotometry (GC-MS). N. capensis var. zanzibariansis and N. 'Mangala Ubol' contained higher alcohols and esters of benzyl alcohol, ethyl hexadecanoate and benzyl decanoate and at the same time, received the highest sensory score for aroma. N. 'Gloriosa' aroma was least desired due probably to the presence of a large number of alkanes such as heptadecane, heneicosane, nonadecane and eicosane.
คำสำคัญ
Fragrance, Nymphaea spp., Solvent extraction