Comparative study on heat transfer characteristics of sintered and mesh wick heat pipes using CuO nanofluids
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Kumaresan G., Venkatachalapathy S., Asirvatham L.G., Wongwises S.
ผู้เผยแพร่: Elsevier
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2014
วารสาร: International Communications in Heat and Mass Transfer (0735-1933)
Volume number: 57
หน้าแรก: 208
หน้าสุดท้าย: 215
จำนวนหน้า: 8
นอก: 0735-1933
eISSN: 1879-0178
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
An experimental investigation has been carried out to compare the enhancement in the thermal performance of sintered and mesh wick heat pipes by varying the working fluid, inclination angle and heat input. Similar geometrical specifications of 12, 330 and 1. mm respectively are selected for the outer diameter, length and wick thickness and kept constant for both sintered and mesh wick heat pipes. The study focuses on changes in surface temperature distribution, thermal resistance and effective thermal conductivity of heat pipes. The results showed that the maximum reduction in surface temperature is obtained for sintered wick heat pipe at 45ฐ tilt angle and 60ฐ for mesh wick heat pipe with CuO/DI water nanofluid concentration at 1.0. wt.% for both the cases. The reduction in thermal resistance of sintered wick heat pipe is 13.92% higher compared with mesh wick heat pipe for the same heat input, mass concentration and inclination angle. Presence of CuO nanoparticles in DI water and increasing heat input tremendously increases the thermal conductivity of heat pipes. An important observation from this study is the sole effect of sintered wick in heat pipe not only reduces the thermal resistance but also increases the heat transport capacity up to 20. W compared with that of mesh wick. ฉ 2014 Elsevier Ltd.
คำสำคัญ
Surface temperature, Wick structure