Changes in quality and antioxidant activity of gac fruit (Momordica cochinchinensis Spreng) under low temperature storage

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งWin S., Kanlayanarat S., Buanong M., Wongs-Aree C.

ผู้เผยแพร่International Society for Horticultural Science (ISHS)

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2015

วารสารActa Horticulturae (0567-7572)

Volume number1088

หน้าแรก231

หน้าสุดท้าย236

จำนวนหน้า6

ISBN9789462610828

นอก0567-7572

eISSN2406-6168

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84940116947&doi=10.17660%2fActaHortic.2015.1088.36&partnerID=40&md5=e36a3b7603793204e675e8dc71fe0007

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์


บทคัดย่อ

Storage temperature is one of the most important factors affecting the quality and maintenance of the shelf-life of fresh produce. Since gac fruit is a lesser-known fruit, there is no postharvest information, and the shelf life of gac is very short after harvest. To select the optimum storage temperature for extending the shelf life and maintaining the postharvest quality, gac fruit were kept at three different storage temperatures (4, 13, and 25ฐC). The results showed that fruit stored at 4 and 13ฐC showed lower weight loss, softening, color changes, respiration rate and ethylene production than those kept at 25ฐC. However, fruit stored at 4ฐC could not reach a proper ripe stage and some fruit showed shriveling. The highest level of antioxidant activity was observed in fruit peel, followed by aril and meat. Antioxidant activity was not affected by storage temperature but storage time decreased its activity.


คำสำคัญ

Cold storage


อัพเดทล่าสุด 2023-23-09 ถึง 07:36