Response of gac fruit (Momordica cochinchinensis Spreng) to postharvest treatments with storage temperature and 1-MCP
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Win S., Buanong M., Kanlayanarat S., Wongs-Aree C.
ผู้เผยแพร่: Faculty of Food Science and Technology
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2015
วารสาร: International Food Research Journal (1985-4668)
Volume number: 22
Issue number: 1
หน้าแรก: 178
หน้าสุดท้าย: 189
จำนวนหน้า: 12
นอก: 1985-4668
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
The effects of various low temperatures and 1-methylcyclopropene (1-MCP) pre-treatments on changes in physical, physiological, and phytochemical attributes, and in antioxidant activity of gac fruit were evaluated during storage. Low temperature regimes, including 4, 10, and 13ฐC had the greatest impacts on ripening, color changes, and bioactive compound content of gac fruit, compared to control at 25oC. However, fruit stored at 4ฐC showed both external and internal chilling injury symptoms starting from day 25 of the storage. Low temperature greatly preserved the reduction of phenolics and antioxidant capacity detected by FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) during storage. 1-MCP fumigation at 500 nL.L-1 showed slight effect on retarding an increase of ethylene production and on delaying fruit softening during 10ฐC storage. Nevertheless 1-MCP had no effect on changes of peel color, phytochemicals and antioxidant activity of gac fruit.
คำสำคัญ
Momordica cochinchinensis, Spreng