CHEMICAL CONSTITUENTS AND IN VITRO ANTIOXIDANT ACTIVITIES OF ESSENTIAL OIL FROM CURCUMA LEUCORRHIZA ROXB. RHIZOME

Journal article


Authors/Editors


Strategic Research Themes

No matching items found.


Publication Details

Author listTheanphong, Orawan;Mingvanish, Withawat;Jenjittikul, Thaya

Publication year2016

JournalBulletin of health, science and technology (0858-7531)

Volume number14

Issue number2

Start page86

End page96

ISSN0858-7531

URLhttp://www.rsu.ac.th/bhst/articledownload.php?idjournal=15&idarticle=57


Abstract

น้ำมันระเหยง่ายจากเหง้าสดของ Curcuma leucorrhiza ที่ได้จากการกลั่นด้วยน้ำ ถูกนำมาตรวจสอบองค์ประกอบทางเคมีโดยเทคนิค gas ghromatography-mass spectroscopy (GC-MS) และตรวจสอบฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระโดยใช้ห้าวิธีการที่แตกต่างกัน ได้แก่ DPPH radical scavenging, hydroxyl radical scavenging, hydrogen peroxide scavenging, ferrous ion chelating และ ferric reducing power assays โดยมี L-ascorbic acid และ ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA) เป็นสารมาตรฐาน องค์ประกอบหลักสามชนิดที่พบในน้ำมันระเหยง่ายจากเหง้าได้แก่ germacrene D (21.65%), selina-3, 7(11)-diene (16.67%) และ -longinipine (11.16%) น้ำมันระเหยง่าย (EC50 = 10.72  1.54 g


Keywords

Curcuma leucorrhiza


Last updated on 2022-06-01 at 15:34