Effects of temperature and concentration on the viscosity of nanofluids made of single-wall carbon nanotubes in ethylene glycol

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งBaratpour M., Karimipour A., Afrand M., Wongwises S.

ผู้เผยแพร่Elsevier

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2016

วารสารInternational Communications in Heat and Mass Transfer (0735-1933)

Volume number74

หน้าแรก108

หน้าสุดท้าย113

จำนวนหน้า6

นอก0735-1933

eISSN1879-0178

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84962428707&doi=10.1016%2fj.icheatmasstransfer.2016.02.008&partnerID=40&md5=fcef26c6341b2b591386a209cd185c1a

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

This paper includes an examination of the dynamic viscosity of single-wall carbon nanotubes (SWCNTs) in ethylene glycol (EG) at temperatures ranging from 30 ฐC to 60 ฐC for various suspensions at solid volume fractions of 0.0125%, 0.025%, 0.05%, 0.075%, and 0.1%. Experimental findings revealed that SWCNTs/EG nanofluid behaves as a Newtonian fluid at solid volume fractions of 0.1% and at all considered temperatures. The measurements also indicated that dynamic viscosity increases with increasing solid volume fraction and decreases with increasing temperature. Moreover, relative viscosity results showed that that the viscosity of the nanofluid increases to 3.18 times that of the base fluid at a temperature of 30 ฐC and a solid volume fraction of 0.1%. Finally, using experimental data to estimate the dynamic viscosity of SWCNTs/EG nanofluid, a new correlation with acceptable accuracy was suggested. ฉ 2016 Elsevier Ltd.


คำสำคัญ

Newtonian behaviorSWCNTs/EG nanofluid


อัพเดทล่าสุด 2023-03-10 ถึง 07:36