Influence of soda pulping variables on properties of pineapple (ananas comosus merr.) leaf pulp and paper studied by face-centered composite experimental design
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Wutisatwongkul J., Thavarungkul N., Tiansuwan J., Termsuksawad P.
ผู้เผยแพร่: Hindawi
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2016
วารสาร: Advances in Materials Science and Engineering (1687-8434)
Volume number: 2016
นอก: 1687-8434
eISSN: 1687-8442
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
Face-centered composite design (FCC) was used to study the effect of pulping variables: soda concentration (4-5wt%), temperature (90-130ฐC), and pulping time (20-60 min) on the properties of pineapple leaf pulp and paper employing soda pulping. Studied pulp responses were screened yield and lignin content (kappa number). Paper properties, which include tensile index, burst index, and tear index, were also investigated. Effects of the pulping variables on the properties were statistically analyzed using Minitab 16. The optimum conditions to obtain the maximum tensile index were soda concentration of 4 wt%, pulping temperature of 105ฐC, and pulping time of 20 min. The predicted optimum conditions provided tensile index, burst index, tear index, screened yield, and kappa number of 44.13 kNทm/kg, 1.76 kPaทm2, 1.68Nทm2/kg, 21.29wt%, and 28.12, respectively, and were experimentally confirmed. ฉ 2016 JantharatWutisatwongkul et al.
คำสำคัญ
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง