Ozone fumigation to delay ripening of mango 'Nam Dok Mai No. 4'
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Tran T.T.L., Aiamla-Or S., Srilaong V., Jitareerat P., Wongs-Aree C., Uthairatanakij A.
ผู้เผยแพร่: International Society for Horticultural Science (ISHS)
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2015
วารสาร: Acta Horticulturae (0567-7572)
Volume number: 1088
หน้าแรก: 103
หน้าสุดท้าย: 106
จำนวนหน้า: 4
ISBN: 9789462610828
นอก: 0567-7572
eISSN: 2406-6168
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
Ozone has been used as a postharvest treatment to delay the physiological and biochemical changes in fruit during storage. In this study, mango fruit (Mangifera indica L.) 'Nam Dok Mai No. 4' were fumigated with ozone at 2 μl L-1 for 20 min and 10 μl L-1 for 10 min before storage at ambient (25°C) and after three days of ambient storage. Ozone at 10 μl L-1 significantly decreased the respiration rate at day 4 and 6 compared with the control. It also decreased ethylene production which however increased on day 4 and 6, and resulted in lower peel L∗and b∗on day 4, lower pulp a∗, higher hue angle and lower weight loss on day 6 than that of the other treatments. Fruit firmness, soluble solid content and titratable acidity were not significantly affected.
คำสำคัญ
Mangifera indica L., Physiological changes