Materials modification and die design for minimizing internal melt distortions of glass fiber/PP co-extrudates
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Rungruangsuparat S., Patcharaphun S., Sombatsompop N.
ผู้เผยแพร่: Elsevier
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2017
วารสาร: Polymer Testing (0142-9418)
Volume number: 57
หน้าแรก: 184
หน้าสุดท้าย: 191
จำนวนหน้า: 8
นอก: 0142-9418
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
The rheological properties and internal melt fracture of polypropylene (PP) composites during co-extrusion were investigated. Neat polypropylene was used as a skin layer and polypropylene filled with short glass fibers at various concentrations (0–30 wt%) was used as a core layer. It was found that the pressure drop (ΔP) increased with increasing shear rate of the core layer (γ˙core) and short glass fiber content, whereas the extrudate swell of co-extrudate decreased with increasing fiber content. The internal melt fracture in a helical form was found in the core layer of co-extrudate, this being quantitatively measured by the height (amplitude, A) and the width (period, λ) of the helical distortion. The internal melt fracture tended to increase with increasing amount of glass fiber and shear rate of the core layer. Two methods were employed for eliminating the internal melt fracture of the co-extruded PP composites:, addition of lubricants and die geometry design. The addition of silicone oil and hexagonal boron nitride (h-BN) could not moderate the melt fracture. Elimination of the internal melt fracture could be successfully accomplished by the use of a cone tapered die without capillary length. © 2016 Elsevier Ltd
คำสำคัญ
Co-extrusion, Glass fibers, Internal melt fracture