Novel green hydrogel material using bacterial cellulose

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งChaiyasat A., Jearanai S., Moonmangmee S., Moonmangmee D., Christopher L.P., Alam M.N., Chaiyasat P.

ผู้เผยแพร่Oriental Scientific Publishing Company

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2018

Volume number34

Issue number4

หน้าแรก1735

หน้าสุดท้าย1740

จำนวนหน้า6

นอก0970-020X

eISSN0970-020X

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-85053149720&doi=10.13005%2fojc%2f340404&partnerID=40&md5=1ded6be85db76f65de192cb41e0127c4

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

The green bacterial cellulose (BC)-based hydrogel materials have successfully prepared by modification and crosslink BC. BC was derived from acetic acid bacteria isolated and selected from ripe fruits. The production of BC was performed by fermentation in various media. It was found that using liquid potato medium represented the highest thickness of BC film (0.80 cm) with 2 wt% solid content covered the media. To reduce the crystallization of BC, carboxyl group was introduced into BC chains using a carboxymethylation reaction giving carboxymethyl BC (CMBC) and subsequently crosslinked with divinyl sulfone (DVS). The extent of crosslinking influenced on the swelling properties of the hydrogels. Using large DVS amounts (>30 wt%-of CMBC), dense macromolecular network with less capacity spaces in the hydrogel was formed. The maximum water retention value of green hydrogels containing ~3.0 mmol carboxyl groups/g CMBC reached 27 (g/g). ฉ 2018 Oriental Scientific Publishing Company. All Rights Reserved.


คำสำคัญ

Bacterial celluloseCarboxymethyl bacterial celluloseHydrogel material


อัพเดทล่าสุด 2023-18-10 ถึง 07:44