Removal of trimethylamine from indoor air using potted plants under light and dark conditions

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งWannomai T., Kemacheevakul P., Thiravetyan P.

ผู้เผยแพร่Taiwan Association for Aerosol Research

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2019

Volume number19

Issue number5

หน้าแรก1105

หน้าสุดท้าย1113

จำนวนหน้า9

นอก1680-8584

eISSN2071-1409

URLhttps://aaqr.org/articles/aaqr-18-09-oa-0334

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

A phytoremediation was evaluated as a solution for mitigating the fishy odor, or trimethylamine (TMA), that occurs in the seafood industry, including fresh markets. A synthetic TMA chemical was used to generate the fishy odor, and eight types of potted plants—Prickly pear cactus, Dracaena sanderiana Sander, Dieffenbachia camilla, Tradescantia spathacea, Peperomia magnoliifolia, Chlorophytum comosum, Cereus hexagonus (L.) Mill., and Scindapsus aureus—were selected as candidates for removing TMA in light and dark conditions. The results showed that S. aureus had the highest TMA removal efficiency in light conditions after 72 h (> 95%). However, it had very low efficiency under dark conditions, suggesting that S. aureus should be placed in locations with all-day light sources. On the other hand, cactus types (C. hexagonus (L.) Mill. and Prickly pear cactus) are highly efficient at removing TMA in both light and dark conditions after 72 h (> 90%) and may therefore be more suitable for real-world environments containing both light and dark conditions. © Taiwan Association for Aerosol Research.


คำสำคัญ

Light conditionsPotted plant


อัพเดทล่าสุด 2023-02-10 ถึง 07:36