A simple and efficient method for synthesis and extraction of ethyl ferulate from γ-oryzanol

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งSombutsuwan P., Jirattisakul A., Nakornsadet A., Akepratumchai S., Chumsantea S., Pojjanapornpun S., Lilitchan S., Krisnangkura K., Aryusuk K.

ผู้เผยแพร่Japan Oil Chemists’ Society

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2021

ชื่อย่อของวารสารJOS

Volume number70

Issue number6

หน้าแรก757

หน้าสุดท้าย767

จำนวนหน้า11

นอก1345-8957

eISSN1347-3352

URLhttps://www.jstage.jst.go.jp/article/jos/70/6/70_ess20180/_article


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

Ethyl ferulate (EF) is a ferulic acid (FA) derivative with high commercial value. It is not found
naturally and is mostly synthesized from FA via esterification with ethanol. The present work aimed to
synthesize the EF from γ-oryzanol, a natural antioxidant from rice bran oil via acid-catalyzed
transethylation at refluxing temperature of ethanol. The reaction was optimized by central composite design
(CCD) under response surface methodology. Based on the CCD, the optimum condition for the synthesis of
EF from 0.50 g of γ-oryzanol was as follows: γ-oryzanol to ethanol ratio of 0.50:2 (g/mL), 12.30% (v/v)
H2SO4, and a reaction time of 9.37 h; these conditions correspond to a maximum EF yield of 87.11%.
Moreover, the optimized transethylation condition was further validated using 12.50 g of γ-oryzanol. At the
end of the reaction time, distilled water was added as antisolvent to selectively crystallize the co-products,
phytosterol and unreacted γ-oryzanol, by adjusting the ethanol concentration to 49.95% (v/v). The recovery
yield of 83.60% with a purity of 98% of EF was achieved. In addition, the DPPH and ABTS assays showed
similar antioxidant activities between the prepared and commercial EF.


คำสำคัญ

Antisolvent crystallizationCentral composite designEthyl ferulateTransethylationγ-oryzanol


อัพเดทล่าสุด 2023-17-10 ถึง 07:37