ศ.ดร. สักกมน เทพหัสดิน ณ อยุธยา
อีเมล: sakamon.dev@kmutt.ac.th โทรศัพท์: 024709244 |
สังกัดองค์กร
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
- เกมอาหาร (อาหารสำหรับอนาคต)
- บริการสุขภาพแบบชาญฉลาด (รูปแบบการวิจัยเชิงกลยุทธ์)
- ผึ้ง (การจัดการทรัพยากรเกษตรอินทรีย์และการใช้ประโยชน์)
- พลังงานและสิ่งแวดล้อมที่ยั่งยืน (รูปแบบการวิจัยเชิงกลยุทธ์)
- เศรษฐกิจฐานชีวภาพ (รูปแบบการวิจัยเชิงกลยุทธ์)
- อาหารเพื่อสุขภาพ (อาหารสำหรับอนาคต)
- อาหารสำหรับผู้สูงอายุ (อาหารสำหรับอนาคต)
- อาหารสำหรับอนาคต (เศรษฐกิจฐานชีวภาพ)
ผลงานตีพิมพ์
- ● Effect of Compositions and Physical Properties on 3D Printability of Gels from Selected Commercial Edible Insects: Role of Protein and Chitin; Weiwei Zhang, Yisen Jia, Chaofan Guo, et al.; 2024; บทความในวารสาร
- ● Enhancing encapsulation efficiency: Konjac glucomannan hydrolysate as a novel coating material for flavone derivatives in rice leaves extract; Ayuni, D., Devahastin, et al.; 2024; บทความในวารสาร
- ● Enhancing probiotic encapsulation with konjac glucomannan hydrolysate; Phumsombat P.; Lekhavat S.; Devahastin S.; Chiewchan N.; Borompichaichartkul C.; 2024; บทความในวารสาร
- ● Extraction methods comparison and optimization for isoorientin and isovitexin from Thai jasmine rice leaves; Ayuni D.; Devahastin S.; Sirikantaramas S.; Neri L.; Pittia P.; Pattarapipatkul N.; Borompichaichartkul C.; 2024; บทความในวารสาร
- ● Identification of proteolytic bacteria from Yunnan fermented foods and their use to reduce the allergenicity of β-lactoglobulin; Du, X., Yin, et al.; 2024; บทความในวารสาร
- ● Impact of extraction methods on bioactive compounds and antioxidant activities of Thai jasmine rice leaf extracts; Ayuni D.; Neri L.; Pittia P.; Sirikantaramas S.; Devahastin S.; Borompichaichartkul C.; 2024; บทความในวารสาร
- ● Inactivation mechanisms on pectin methylesterase by high pressure processing combined with its recombinant inhibitor; Yantong Li, Wanzhen Zhang, Yongli Jiang, et al.; 2024; บทความในวารสาร
- ● Non-destructive determination of volatile compounds and prediction of amino acid nitrogen during sufu fermentation via electronic nose in combination with machine learning approaches; Xie Y.; Guo C.; Devahastin S.; Jiang L.; Du M.; Yi J.; 2024; บทความในวารสาร
- ● Personalized, digitally designed 3D printed food towards the reshaping of food manufacturing and consumption; Derossi A.; Spence C.; Corradini M.G.; Jekle M.; Fahmy A.R.; Caporizzi R.; Devahastin S.; Moses J.A.; Le-Bail A.; Zhou W.; Zhang M.; Bhandari B.; Severini C.; 2024; บทความในวารสาร
- ● Prebiotic-Based Snack from Banana Improves Cognitive Decline via Decreased Brain Inflammation and Brain Oxidative Stress in Obese Rats; Sa-Nguanmoo, P., Apaijai, et al.; 2024; บทความในวารสาร
- ● Production and characterization of highly redispersible dried cellulose nanofibers exhibiting green color from leaves and stems of Centella asiatica; Kongphattarnon C.; Chiewchan N.; Srichumpoung J.; Devahastin S.; 2024; บทความในวารสาร
- ● Rapid smartphone-based assays for pesticides inspection in foods: current status, limitations, and future directions; Pheakdey Yuna, Maturada Jinoroseb and Sakamon Devahastin; 2024; บทความในวารสาร
- ● Smart use of different drying technologies to process polyphenols-containing plants: Progresses, challenges and
application prospects; Xin Wang, Min Zhang, Lihui Zhang, et al.; 2024; บทความในวารสาร - ● Synthesis and characterization of aluminosilicate and zinc silicate from sugarcane bagasse fly ash for adsorption of aflatoxin B1; Niamnuy C.; Sungsinchai S.; Jarernsamrit P.; Devahastin S.; Chareonpanich M.; 2024; บทความในวารสาร
- ● Synthesis and Characterization of Environmentally Friendly β‑Cyclodextrin Cross-Linked Cellulose/Poly(vinyl alcohol) Hydrogels for Adsorption of Malathion; Thongrueng, M., Sudsakorn, et al.; 2024; บทความในวารสาร
- ● Synthesis and Characterization of Environmentally Friendly β-Cyclodextrin Cross-Linked Cellulose/Poly(vinyl alcohol) Hydrogels for Adsorption of Malathion; Thongrueng M.; Sudsakorn K.; Charoenchaitrakool M.; Seubsai A.; Panchan N.; Devahastin S.; Niamnuy C.; 2024; บทความในวารสาร
- ● Understanding 3D food printing through computer simulation and extrusion force analysis; Xinzhe Ning, Sakamon Devahastin, Xuejiao Wang, et al.; 2024; บทความในวารสาร
- ● Antioxidant Activities of Konjac Glucomannan Hydrolysates of Different Molecular Weights at Different Values of pH; Phattanit Tripetch, Supaporn Lekhavat, Sakamon Devahastin, et al.; 2023; บทความในวารสาร
- ● A Systematic Review on Fermented Chili Pepper Products: Sensorial Quality, Health Benefits, Fermentation Microbiomes, and Metabolic Pathways; Zhijia Liu, Shengbao Cai, Shiyao Zhang, et al.; 2023; บทความในวารสาร
- ● Brazilein as an alternative pigment: Isolation, characterization, stability enhancement and food applications; Ngamwonglumlert, Luxsika; Devahastin, Sakamon;; 2023; บทความในวารสาร
ข้อมูลความเชี่ยวชาญ
- Drying of Foods and Biomaterials
- Food Engineering
- Food Materials Characterization
- Food Processing
- Heat and Mass Transfer
- Mathematical Modeling of Thermal and Non-Thermal Food Processing
- Novel Food Processing Technologies