Phytochemical Screening of Essential Oils and Ethanolic Extracts of Elsholtzia griffithii Fruits for Cosmeceutical Bioactivity
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Theanphong, Orawan; Jenjittikul, Thaya; Mingvanish, Withawat; Somwong, Pathom
ผู้เผยแพร่: Taylor and Francis Group
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2024
Volume number: 30
Issue number: 2
หน้าแรก: 172
หน้าสุดท้าย: 184
จำนวนหน้า: 13
นอก: 1049-6475
eISSN: 1540-3580
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
บทคัดย่อ
The purpose of this study was to examine the chemical composition of essential oil and crude ethanolic extract from the fruits of Elsholtzia griffithii, and to evaluate their cosmeceutical bioactivities such as anti-acne, antioxidant, and anti-tyrosinase effects using in vitro experimental models. The main components of essential oils were neral (48.72%) and geranial (37.34%). Kaempferol, a dietary flavonoid, was found (0.45%) in crude ethanolic extract. The essential oil inhibited Propionibacterium acnes strongly, whereas the crude ethanolic extract demonstrated modest antibacterial action. The essential oil and crude ethanolic extract demonstrated antioxidant and anti-tyrosinase effects. ฉ 2023 Taylor & Francis Group, LLC.
คำสำคัญ
Anti-acne; antioxidant; antityrosinase; Lamiaceae