Rice husk-methyl salicylate (RH-MeSA) sachet for maintaining the quality of ‘Namwa’ bananas during stimulated export

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งChalida Cholmaitri, Apiradee Uthairatanakij, Natta Laohakunjit, Pongphen Jitareerat

ผู้เผยแพร่Springer

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2024

Volume number18

Issue number4

หน้าแรก2549

หน้าสุดท้าย2560

จำนวนหน้า12

นอก2193-4126

eISSN2193-4134

URLhttps://link.springer.com/article/10.1007/s11694-023-02335-3


ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์


บทคัดย่อ

A pilot study was undertaken to assess the effectiveness of controlled methyl salicylate (MeSA) release from rice husk-methyl salicylate (RH-MeSA) through a non-woven polypropylene (PP) sachet for delaying ripening of ‘Namwa’ bananas. The RH-MeSA in sachets of 0 (control), 75 g/5 sachets, and 150 g/10 sachets were tested with five banana hands (7 ± 0.5 kg) packed in polyethylene (PE) bags and stored in corrugated boxes. Controlled release MeSA through RH-MeSA at 150 g/10 sachets was the most successful in preserving the color, weight loss, firmness, and total soluble solids (TSS) of ‘Namwa’ bananas for a period of 21 days at 13 °C. Additionally, it reduced ethylene production, respiration rate, and the activities of polygalacturonate (PG) and pectin-methyl esterase (PME). Pearson’s correlation exhibited the relationship between visual appearance and postharvest quality changes of ‘Namwa’ bananas as influenced by the RH-MeSA sachet. The results suggested that the application of RH-MeSA sachets was effective in delaying the ripening of ‘Namwa’ bananas. Consequently, the RH-MeSA sachets may be able to extend the shelf life of bananas until they reach the consumer, which can also increase the fruit’s value and reduce postharvest losses.


คำสำคัญ

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


อัพเดทล่าสุด 2024-10-08 ถึง 00:00