Overexpression of Acetyl-CoA carboxylase gene of mucor rouxii enhanced fatty acid content in hansenula polymorpha

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งRuenwai R., Cheevadhanarak S., Laoteng K.

ผู้เผยแพร่Springer

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2009

วารสารMolecular Biotechnology (1073-6085)

Volume number42

Issue number3

หน้าแรก327

หน้าสุดท้าย332

จำนวนหน้า6

นอก1073-6085

eISSN1559-0305

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-70349316526&doi=10.1007%2fs12033-009-9155-y&partnerID=40&md5=0f8d675af6f58de48ec819b1e769eb78

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

Malonyl-CoA is an essential precursor for fatty acid biosynthesis that is generated from the carboxylation of acetyl-CoA. In this work, a gene coding for acetyl-CoA carboxylase (ACC) was isolated from an oleaginous fungus, Mucor rouxii. According to the amino acid sequence homology and the conserved structural organization of the biotin carboxylase, biotin carboxyl carrier protein, and carboxyl transferase domains, the cloned gene was characterized as a multi-domain ACC1 protein. Interestingly, a 40% increase in the total fatty acid content of the non-oleaginous yeast Hansenula polymorpha was achieved by overexpressing the M. rouxii ACC1. This result demonstrated a significant improvement in the production of fatty acids through genetic modification in this yeast strain. ฉ 2009 Humana Press.


คำสำคัญ

Acetyl-CoA carboxylaseFatty acid synthesisMethylotrophic yeast


อัพเดทล่าสุด 2023-01-10 ถึง 07:35