Isomerisation kinetics and antioxidant activities of β-carotene in carrots undergoing different drying techniques and conditions
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Hiranvarachat B., Suvarnakuta P., Devahastin S.
ผู้เผยแพร่: Elsevier
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2008
วารสาร: Food Chemistry (0308-8146)
Volume number: 107
Issue number: 4
หน้าแรก: 1538
หน้าสุดท้าย: 1546
จำนวนหน้า: 9
นอก: 0308-8146
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
Carrots are known as a natural source of β-carotene. In order to preserve the latter, carrots must generally be processed, and drying is one of the most common methods for processing carrots. During drying β-carotene in carrots suffers degradation. β-Carotene degradation is generally due to thermal degradation and isomerisation. In this work, the drying kinetics as well as the isomerisation kinetics and antioxidant activities of β-carotene in carrots undergoing hot air drying, vacuum drying and low-pressure superheated steam drying (LPSSD) were determined within the temperature range of 60-80 °C and, in the case of vacuum drying and LPSSD, at a pressure of 7 kPa. A high performance liquid chromatography (HPLC) method was used to determine the β-carotene contents and its isomerisation kinetics, while the antioxidant activities of various combinations of all-trans- and cis-forms of β-carotene in carrots were evaluated using the Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) assay. © 2007 Elsevier Ltd. All rights reserved.
คำสำคัญ
cis/trans-isomerisation, Hot air drying