Isomerisation kinetics and antioxidant activities of β-carotene in carrots undergoing different drying techniques and conditions

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งHiranvarachat B., Suvarnakuta P., Devahastin S.

ผู้เผยแพร่Elsevier

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2008

วารสารFood Chemistry (0308-8146)

Volume number107

Issue number4

หน้าแรก1538

หน้าสุดท้าย1546

จำนวนหน้า9

นอก0308-8146

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-36448989625&doi=10.1016%2fj.foodchem.2007.10.026&partnerID=40&md5=258c997c9b9cdc446e73666838b75880

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

Carrots are known as a natural source of β-carotene. In order to preserve the latter, carrots must generally be processed, and drying is one of the most common methods for processing carrots. During drying β-carotene in carrots suffers degradation. β-Carotene degradation is generally due to thermal degradation and isomerisation. In this work, the drying kinetics as well as the isomerisation kinetics and antioxidant activities of β-carotene in carrots undergoing hot air drying, vacuum drying and low-pressure superheated steam drying (LPSSD) were determined within the temperature range of 60-80 °C and, in the case of vacuum drying and LPSSD, at a pressure of 7 kPa. A high performance liquid chromatography (HPLC) method was used to determine the β-carotene contents and its isomerisation kinetics, while the antioxidant activities of various combinations of all-trans- and cis-forms of β-carotene in carrots were evaluated using the Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) assay. © 2007 Elsevier Ltd. All rights reserved.


คำสำคัญ

cis/trans-isomerisationHot air drying


อัพเดทล่าสุด 2023-27-09 ถึง 07:35