Antifungal activities of ethanolic extract from Jatropha curcas seed cake
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Saetae D., Suntornsuk W.
ผู้เผยแพร่: The Korean Society for Applied Microbiology
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2010
วารสาร: Journal of Microbiology and Biotechnology (1017-7825)
Volume number: 20
Issue number: 2
หน้าแรก: 319
หน้าสุดท้าย: 324
จำนวนหน้า: 6
นอก: 1017-7825
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
Phorbol ester extraction was carried out from Jatropha curcas seed cake, a by-product from the biodiesel fuel industry. Four repeated extractions from 5 g of J. curcas seed cake using 15 ml of 90% (v/v) ethanol and a shaking speed of 150 rpm gave the highest yield of phorbol esters. The ethanolic extract of J. curcas seed cake showed antifungal activities against important fungal phytopathogens: Fusarium oxysporum, Pythium aphanidermatum, Lasiodiplodia theobromae, Curvularia lunata, Fusarium semitectum, Colletotrichum capsici, and Colletotrichum gloeosporioides. The extract contained phorbol esters mainly responsible for antifungal activities. The extract could therefore be used as an antifungal agent for agricultural applications. ฉ The Korean Society for Microbiology and Biotechnology.
คำสำคัญ
Antifungal activity, Jatropha curcas, Phorbol esters, Seed cake