Copper phosphate nanostructures catalyze dehydration of fructose to 5-hydroxymethylfufural
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Khemthong P., Daorattanachai P., Laosiripojana N., Faungnawakij K.
ผู้เผยแพร่: Elsevier
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2012
วารสาร: Catalysis Communications (1566-7367)
Volume number: 29
หน้าแรก: 96
หน้าสุดท้าย: 100
จำนวนหน้า: 5
นอก: 1566-7367
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
The nanostructured catalysts of copper hydrogen phosphate monohydrate and copper pyrophosphate were developed for catalyzing dehydration of fructose to 5-hydroxymethylfurfural under hot compressed water at 200 °C. As evidenced by X-ray absorption fine structure, X-ray diffraction, SEM, and TEM analyses, the CuHPO4·H2O (as-synthesized) exhibits needle-like nanocrystals, while the samples calcined at 600 °C and 900 °C display α-Cu2P2O7 phases in rod-like nanostructure and irregularly shaped microcrystal, respectively. Each copper is distributed throughout the phosphate network. Among all samples, the Cu2P2O7 catalysts with weak acid strength (+3.3 ≤ H0 ≤ +4.8) was highly active and selective for 5-hydroxymethylfurfural production with a yield of 36% and maximum turnover number, while no metal leaching was observed after the reaction. © 2012 Elsevier B.V.
คำสำคัญ
Copper phosphate, Fructose dehydration, X-ray absorption fine structure