5-Hydroxymethylfurfural production from sugars and cellulose in acid- and base-catalyzed conditions under hot compressed water

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งDaorattanachai P., Namuangruk S., Viriya-empikul N., Laosiripojana N., Faungnawakij K.

ผู้เผยแพร่Elsevier

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2012

วารสารJournal of Industrial and Engineering Chemistry (1226-086X)

Volume number18

Issue number6

หน้าแรก1893

หน้าสุดท้าย1901

จำนวนหน้า9

นอก1226-086X

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84867640089&doi=10.1016%2fj.jiec.2012.04.019&partnerID=40&md5=8cca51a6d728172952441f769ed97545

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

The conversion of glucose, fructose, and cellulose to 5-hydroxymethylfurfural (HMF) was studied under hot compressed water. The effect of acid (H 3PO 4) and base (NaOH) catalysts was examined by combining experimental and theoretical studies. The experimental results showed that formation of HMF from fructose is more facile than that from glucose and cellulose. The density functional calculations explained the effect of catalysts on reaction mechanism and energy profile of glucose transformation. The ring-opening of β-glucose is predicted as the rate-limiting step in non-catalytic system, while the tautomerization or the hydride-shift is the rate-limiting step in the basic and acidic conditions, respectively. © 2012 The Korean Society of Industrial and Engineering Chemistry.


คำสำคัญ

5-HydroxymethylfurfuralDensity functional theoryEnediol intermediateHot compressed waterisomerizationPhosphoric acid


อัพเดทล่าสุด 2023-06-10 ถึง 07:35