Improved purity and immunostimulatory activity of β-(1→3) (1→6)-glucan from Pleurotus sajor-caju using cell wall-degrading enzymes
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Satitmanwiwat S., Ratanakhanokchai K., Laohakunjit N., Chao L.K., Chen S.-T., Pason P., Tachaapaikoon C., Kyu K.L.
ผู้เผยแพร่: American Chemical Society
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2012
วารสาร: Journal of Agricultural and Food Chemistry (0021-8561)
Volume number: 60
Issue number: 21
หน้าแรก: 5423
หน้าสุดท้าย: 5430
จำนวนหน้า: 8
นอก: 0021-8561
eISSN: 1520-5118
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
The objective of this work was to improve the purity of β-(1→3)(1→6)-glucan in the native triple helical structure from the fruiting bodies of Pleurotus sajor-caju for effective biological function using cell wall-degrading enzymes. A crude carbohydrate was extracted with hot water, then treated with crude xylanase and cellulase from Paenibacillus curdlanolyticus B-6. β-Glucan in the extract was purified to homogeneity with a single and symmetrical peak using 650M DEAE Toyopearl and Sepharose CL-6B column chromatography. The purity of β-glucan was confirmed by high-performance size-exclusion chromatography. Purified β-glucan was obtained at a purity of up to 90.2%. The Congo red reaction and atomic force microscopy indicated that the purified β-glucan exhibited a triple helix conformation. Purified β-glucan was able to effectively up-regulate the functions of macrophages such as nitric oxide (NO) and tumor necrosis factor (TNF-α) production. © 2012 American Chemical Society.
คำสำคัญ
β-(1.3)(1.6)-glucan