Optimized simultaneous saccharification and co-fermentation of rice straw for ethanol production by Saccharomyces cerevisiae and Scheffersomyces stipitis co-culture using design of experiments
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Suriyachai N., Weerasaia K., Laosiripojana N., Champreda V., Unrean P.
ผู้เผยแพร่: Elsevier
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2013
วารสาร: Bioresource Technology (0960-8524)
Volume number: 142
หน้าแรก: 171
หน้าสุดท้าย: 178
จำนวนหน้า: 8
นอก: 0960-8524
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
Herein an ethanol production process from rice straw was optimized. Simultaneous saccharification and co-fermentation (SSCF) using Saccharomyces cerevisiae and Scheffersomyces stipitis co-culture was carried out to enhance ethanol production. The optimal saccharification solid loading was 5%. Key fermentation parameters for co-culture including cell ratio, agitation rate and temperature was rationally optimized using design of experiment (DoE). Optimized co-culture conditions for maximum ethanol production efficiency were at S. cerevisiae:. S. stipitis cell ratio of 0.31, agitation rate of 116. rpm and temperature of 33.1. ฐC. The optimized SSCF process reached ethanol titer of 15.2. g/L and ethanol yield of 99% of theoretical yield, consistent with the DoE model prediction. Moreover, SSCF process under high biomass concentration resulted in high ethanol concentration of 28.6. g/L. This work suggests the efficiency and scalability of the developed SSCF process which could provide an important basis for the economic feasibility of ethanol production from lignocelluloses. ฉ 2013 Elsevier Ltd.
คำสำคัญ
Co-culture, Design of Experiment, Simultaneous saccharification and co-fermentation (SSCF) optimization