Thermodynamically unfavorable DNA hybridizations can be made to occur by a water to ice phase change

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งKrissanaprasit A., Guajardo C., Somasundrum M., Surareungchai W.

ผู้เผยแพร่Elsevier

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2013

วารสารCryobiology: International Journal of Low Temperature Biology and Medicine (0011-2240)

Volume number66

Issue number1

หน้าแรก81

หน้าสุดท้าย84

จำนวนหน้า4

นอก0011-2240

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84873526040&doi=10.1016%2fj.cryobiol.2012.10.002&partnerID=40&md5=45708e80a0b3333e998c4808927b1af2

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

In an apparent contradiction to Debye-Hückel theory, it was possible to hybridize DNA in solutions of Milli-Q water (resistivity>18MΩcm-1) containing no added ions. This was demonstrated by hybridizing four bi-complementary DNA sequences to form an 'X' shape, as indicated by acrylamide gel electrophoresis. The requirement for hybridization was that a water-to-ice phase change should occur. Comparative experiments, using freezing by liquid nitrogen and thawing at different temperatures, showed that hybridization could take place during either the freezing or thawing process provided either was slow enough. We speculate that the low solubility of DNA in ice creates liquid inclusions of extremely high DNA and counter-ion concentration prior to complete freezing, and that hence in these inclusions hybridization was actually in accordance with Debye-Hückel theory. © 2012 Elsevier Inc.


คำสำคัญ

Debye-H�ckel theoryElectrostatic repulsionGibbs free energyIceNucelic acid


อัพเดทล่าสุด 2023-06-10 ถึง 07:35