Extraction of antioxidant and ACE inhibitory peptides from Thai traditional fermented shrimp pastes

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งKleekayai T., Harnedy P.A., O'Keeffe M.B., Poyarkov A.A., Cunhaneves A., Suntornsuk W., Fitzgerald R.J.

ผู้เผยแพร่Elsevier

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2015

วารสารFood Chemistry (0308-8146)

Volume number176

หน้าแรก441

หน้าสุดท้าย447

จำนวนหน้า7

นอก0308-8146

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84920736150&doi=10.1016%2fj.foodchem.2014.12.026&partnerID=40&md5=fcacad88037cc3468b9d3d630cc788e4

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

Antioxidant and angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitory peptides were extracted and isolated from two different types of Thai traditional fermented shrimp pastes, Kapi Ta Dam (Kp-B6) and Kapi Ta Deang (Kp-R6). Compounds with masses less than 500 Da were found to be predominantly presented in both extracts. Following fractionation with sequential anion exchange chromatography and solid phase extraction (C18 matrix), three dipeptides were identified. Ser-Val and Ile-Phe were shown to exhibit ACE inhibitory activity with IC50 values of 60.68 ± 1.06 and 70.03 ± 1.45 μM, respectively. Trp-Pro was shown to have high 2,2′-azino-bis (3-ethylbenzthiazoline-6-sulfonic acid) radical scavenging activity (EC50 17.52 ± 0.46 μM). These results indicate that Thai traditional fermented shrimp pastes are potential sources of bioactive peptides possessing ACE inhibitory and antioxidant activities. © 2014 Elsevier Ltd. All rights reserved.


คำสำคัญ

ACE inhibitorBiofunctional peptides


อัพเดทล่าสุด 2023-18-10 ถึง 07:42