Biocatalytic synthesis of starch esters by immobilized lipase on magnetic microparticles
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Prasertpornsakun N., Raita M., Laosiripojana N., Champreda V.
ผู้เผยแพร่: Taylor & Francis: STM, Behavioural Science and Public Health Titles
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2015
วารสาร: Bioscience, Biotechnology and Biochemistry (0916-8451)
Volume number: 79
Issue number: 11
หน้าแรก: 1750
หน้าสุดท้าย: 1758
จำนวนหน้า: 9
นอก: 0916-8451
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
Enzymatic esterification is an efficient approach for modifying starch to functionalized biomaterials. In this study, conversion of cassava starch to fatty acid acyl esters using immobilized Thermomyces lanuginosus lipase on Fe3O4 microparticles modified with 3-aminopropyltriethoxysilane and covalently linked by 1-ethyl-3-(3-dimethyl aminopropyl) carbodiimide and N-hydroxysuccinimide (Fe3O4-AP-ED-lipase) in a solvent-free system was studied. An optimized reaction containing 5% w/v gelatinized starch, 1% v/v Triton X-100, and 1% w/v biocatalyst with 2.5% w/v of fatty acids (palmitic, oleic, or linoleic acid) resulted in esterified products with a degree of substitution (DS) of 0.12-0.14, while a slightly lower DS was observed using crude palm fatty acid distillate as the acyl donor with 42.9-59.6% recovery yield. Increasing DS led to lower glass transition temperature and higher viscosity of the esterified products. The enzyme showed high operational stability with 85% retaining in activity after recycling in three consecutive batches with simple separation by magnetization, leading to improved process economics. ฉ 2015 Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry.
คำสำคัญ
Fatty acid, Immobilized lipase, Magnetic microparticle, Starch ester