Comparative evaluation of atmospheric and vacuum microwave-assisted extraction of bioactive compounds from fresh and dried Centella asiatica L. leaves
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Hiranvarachat B., Devahastin S., Soponronnarit S.
ผู้เผยแพร่: Wiley
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2015
วารสาร: International Journal of Food Science + Technology (0950-5423)
Volume number: 50
Issue number: 3
หน้าแรก: 750
หน้าสุดท้าย: 757
จำนวนหน้า: 8
นอก: 0950-5423
eISSN: 1365-2621
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
Summary: Microwave-assisted extraction (MAE) involves extraction under higher-temperature and oxygen-rich environment, which may cause degradation of bioactive compounds being extracted. Reducing the extraction temperature by reducing the system pressure is thus of interest. Nevertheless, information is lacking on the kinetics of vacuum microwave-assisted extraction (VMAE) at various pressures. Detailed temperature evolution of a material-solvent mixture during VMAE is also not available. This study investigated the extraction kinetics of triterpene saponins and phenolics from both fresh and dried Centella leaves during MAE and VMAE at various pressures. In the case of fresh leaves, the maximum contents of triterpene saponins were reached when VMAE was performed at 60 kPa, whereas the maximum total phenolics content (TPC) was achieved when the extraction was performed at atmospheric condition. ฉ 2014 Institute of Food Science and Technology.
คำสำคัญ
Extraction kinetics