Modeling heat and mass transfer–induced stresses in germinated brown rice kernels during fluidized bed drying
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Srisang N., Soponronnarit S., Thuwapanichayanan R., Prachayawarakorn S.
ผู้เผยแพร่: Taylor and Francis Group
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2016
วารสาร: Drying Technology (0737-3937)
Volume number: 34
Issue number: 6
หน้าแรก: 619
หน้าสุดท้าย: 634
จำนวนหน้า: 16
นอก: 0737-3937
eISSN: 1532-2300
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
ABSTRACT: A study of stress distribution inside a germinated brown rice (GBR) kernel during drying is important to understand the fissure formation of GBR and hence control the drying process in order to improve the quality of GBR. In this study, a finite element method performed in three dimensions in conjunction with the heat and mass balance of the drying system was developed to describe moisture, temperature, and stress distributions inside GBR kernels during fluidized bed drying. The modeling was carried out using the coupling of heat and mass transfer and validated with experimental data at 90–150°C. The results of moisture and temperature predictions agreed well with the experiments. During drying, tensile stress occurred at the layers close to surface and compressive stress occurred at the inner portion of a kernel. The tensile and compressive stresses increased to the highest value at about 30 s of drying, corresponding to the highest moisture gradient, and then decreased afterwards. The tensile and compressive stresses were higher at a higher drying temperature. These stress prediction results corresponded to the experiments, which show more severe GBR fissuring at higher drying temperatures. © 2016, Copyright © Taylor & Francis Group, LLC.
คำสำคัญ
Fissure, Fluidized bed drying, moisture gradient, Stress