Biochemical characteristics and antioxidant activity of crude and purified sulfated polysaccharides from Gracilaria fisheri
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Imjongjairak S., Ratanakhanokchai K., Laohakunjit N., Tachaapaikoon C., Pason P., Waeonukul R.
ผู้เผยแพร่: Taylor & Francis: STM, Behavioural Science and Public Health Titles
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2016
วารสาร: Bioscience, Biotechnology and Biochemistry (0916-8451)
Volume number: 80
Issue number: 3
หน้าแรก: 524
หน้าสุดท้าย: 532
จำนวนหน้า: 9
นอก: 0916-8451
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
Sulfated polysaccharides (SPs) from Gracilaria fisheri of Thailand, which were extracted in lowtemperature (25 ฐC) water showed the highest content of phenolic compounds compared with those extracted at high temperature (55 ฐC). Crude SP antioxidant activity was evaluated by measuring the DPPH free radical scavenging effect which is directly related to the level of phenolic compounds. The sulfate content, total sugar, and SPs yield were also directly related to the extraction temperature. All extracts contained galactose as a major monosaccharide. High antioxidant activity of crude SP, positively correlated with the phenolic compound contents (R2 = 0.996) contributed by the existence of sulfate groups and phenolic compounds. In purified SP, F1 fraction exhibited strong radical scavenging ability, but it was not significantly different compared to crude SP extracted at 25 ฐC. This indicated that the appropriate density and distribution of sulfate groups in the SP extract showed the best antioxidant activity. ฉ 2015 Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry.
คำสำคัญ
Gracilaria fisheri, Sulfate content, Sulfated polysaccharides