Influences of pretreatment and drying methods on composition, micro/molecular structures and some health-related functional characteristics of dietary fibre powder from orange pulp residues
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Sungsinchai S., Niamnuy C., Jaree A., Devahastin S.
ผู้เผยแพร่: Wiley
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2017
วารสาร: International Journal of Food Science + Technology (0950-5423)
Volume number: 52
Issue number: 10
หน้าแรก: 2217
หน้าสุดท้าย: 2229
จำนวนหน้า: 13
นอก: 0950-5423
eISSN: 1365-2621
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
Influences of pretreatment methods (washing, blanching, soaking in ethanol), drying methods (hot air-drying, infrared-drying, microwave-drying) and drying temperature on selected characteristics of dietary fibre powder from orange pulp residues were investigated. Pretreatments improved the hydration properties, oil-holding capacity and glucose dialysis retardation index, but led to losses of fibres, decreased α-amylase inhibitory activity and aflatoxin B1 adsorption capacity. Hydration properties, oil-holding capacity and glucose uptake depended on the structure and porosity of the fibre, while the ability to inhibit α-amylase and AFB1 adsorption depended more on the content and molecular fingerprinting of the fibre. Drying condition did not significantly affect functional properties of the fibre, except for the ability to uptake glucose, inhibit α-amylase and adsorb AFB1 (P ≤ 0.05). Hot air-drying at 60 °C resulted in fibre with the highest ability to decrease the rate of glucose and AFB1 adsorption. © 2017 Institute of Food Science and Technology
คำสำคัญ
glucose dialysis retardation index, infrared-drying, microwave-drying, α-amylase inhibitory activity