Monacolin K, pigments and citrinin of rice pasta by-products fermented by Monascus purpureus

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งJirasatid S., Limroongreungrat K., Nopharatana M.

ผู้เผยแพร่Faculty of Food Science and Technology

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2019

วารสารInternational Food Research Journal (1985-4668)

Volume number26

Issue number4

หน้าแรก1279

หน้าสุดท้าย1284

จำนวนหน้า6

นอก1985-4668

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-85072619709&partnerID=40&md5=e5229f6894562be9e84d7485fc2968f4

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

Monacolin K, an anti-hypercholesterolaemic agent, is produced by the fungi Monascus spp. along with the bioactive pigment compounds. However, the mycotoxin citrinin is also synthesised by Monascus spp. In the present work, low-cost agricultural by-products (rice pasta by-products) were used as substrates for growth and production of pigments, monacolin K and citrinin by Monascus purpureus TISTR 3541 and M. purpureus TISTR 3629 in solid-state fermentation. Substrate sources were by-products from the production of white rice pasta, brown rice pasta, red jasmine rice pasta, black jasmine rice pasta and mixed rice pasta. M. purpureus TISTR 3629 on white rice pasta by-product produced the most economic yields of pigments including yellow (880.35 OD units/g substrate dry weight (sdw)), orange (519.56 OD units/g sdw) and red (586.64 OD units/g sdw), monacolin K (117.69 mg/kg), and low citrinin concentration (4.11 mg/kg). ฉ 2019 Universiti Putra Malaysia.


คำสำคัญ

PigmentRice pasta by-product


อัพเดทล่าสุด 2023-25-09 ถึง 07:36