Schomburgkixanthone, a novel bixanthone from the twigs of Garcinia schomburgkiana

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งLien Do T.M., Duong T.-H., Nguyen V.-K., Phuwapraisirisan P., Doungwichitrkul T., Niamnont N., Jarupinthusophon S., Sichaem J.

ผู้เผยแพร่Taylor and Francis Group

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2021

Volume number35

Issue number21

หน้าแรก3613

หน้าสุดท้าย3618

จำนวนหน้า6

นอก1478-6419

eISSN1478-6427

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-85078431910&doi=10.1080%2f14786419.2020.1716351&partnerID=40&md5=e46d7423d4caa37873aa1f8acdfcb9b1

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

A novel bixanthone, named schomburgkixanthone (1), was isolated from the twigs of Garcinia schomburgkiana, along with six known compounds, griffipavixanthone (2), 4-hydroxyxanthone (3), 2-hydroxyxanthone (4), 1,6-dihydroxyxanthone (5), 1,7-dihydroxyxanthone (6), and 1,3,5-trihydroxyxanthone (7). The structure of 1 was identified by the application of NMR and MS data analyses and comparison with previous reports. Compound 1 showed the most powerful inhibition of rat intestinal α-glucosidase, with IC50 values of 0.79 for maltase and 1.81 mM for sucrase. Compound 2 most strongly inhibited sucrase, with an IC50 value of 4.58 mM. © 2020, © 2020 Informa UK Limited, trading as Taylor & Francis Group.


คำสำคัญ

bixanthoneGarcinia schomburgkianaGuttiferaeschomburgkixanthoneα-glucosidase inhibition


อัพเดทล่าสุด 2023-06-10 ถึง 07:36