Improved β-carotene production of Rhodotorula glutinis in fermented radish brine by continuous cultivation
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Malisorn C., Suntornsuk W.
ผู้เผยแพร่: Elsevier
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2009
วารสาร: Biochemical Engineering Journal (1369-703X)
Volume number: 43
Issue number: 1
หน้าแรก: 27
หน้าสุดท้าย: 32
จำนวนหน้า: 6
นอก: 1369-703X
eISSN: 1873-295X
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
Fermentation kinetics of growth and β-carotene production by Rhodotorula glutinis DM28 in batch and continuous cultures using fermented radish brine, a waste generated from fermented vegetable industry, as a cultivation medium were investigated. The suitable brine concentration for β-carotene production by R. glutinis DM28 was 30 g l-1. Its growth and β-carotene production obtained by batch culture in shake flasks were 2.2 g l-1 and 87 μg l-1, respectively, while, in a bioreactor were 2.6 g l-1 and 186 μg l-1, respectively. Furthermore, its maximum growth rate and β-carotene productivity in continuous culture obtained at the dilution rate of 0.24 h-1 were 0.3 g l-1 h-1 and 19 μg l-1 h-1, respectively, which were significantly higher than those in the batch. Therefore, improved growth rate and β-carotene productivity of R. glutinis in fermented radish brine could be accomplished by continuous cultivation. © 2008 Elsevier B.V. All rights reserved.
คำสำคัญ
β-carotene