Optimization of β-carotene production by Rhodotorula glutinis DM28 in fermented radish brine
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Malisorn C., Suntornsuk W.
ผู้เผยแพร่: Elsevier
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2008
วารสาร: Bioresource Technology (0960-8524)
Volume number: 99
Issue number: 7
หน้าแรก: 2281
หน้าสุดท้าย: 2287
จำนวนหน้า: 7
นอก: 0960-8524
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
A face-centered central composite design was applied to optimize a cultivation condition for improved β-carotene production by Rhodotorula glutinis DM28 in a stirred tank reactor using 30 g/l total soluble solid of fermented radish brine as a sole substrate. The experiments were performed with regression models, where temperature, pH and dissolved oxygen were considered as variables. Results showed that an optimum condition for β-carotene production of the yeast was at 30 °C, pH 6 and 80% dissolved oxygen. Under this condition, the yeast yielded 2.7 g/l biomass and the maximum β-carotene of 201 μg/l after 24-h fermentation indicating approximately 15% higher than those under an initial condition (2.3 g/l and 178 μg/l, respectively). © 2007 Elsevier Ltd. All rights reserved.
คำสำคัญ
fermented radish brine, Rhodotorula glutinis, statistical experimental design, β-carotene