Production and characterization of chitosan obtained from Rhizopus oryzae grown on potato chip processing waste
บทความในวารสาร
ผู้เขียน/บรรณาธิการ
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์
รายชื่อผู้แต่ง: Kleekayai T., Suntornsuk W.
ผู้เผยแพร่: Springer
ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.): 2011
วารสาร: World Journal of Microbiology and Biotechnology (0959-3993)
Volume number: 27
Issue number: 5
หน้าแรก: 1145
หน้าสุดท้าย: 1154
จำนวนหน้า: 10
นอก: 0959-3993
eISSN: 1573-0972
ภาษา: English-Great Britain (EN-GB)
ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์
บทคัดย่อ
Potato chip processing waste of trimmed potato, potato peel and substandard (low-quality) potato chips, obtained from a potato chip processing plant, were used as substrates for chitosan production from Rhizopus oryzae. It was cultured on each waste product at 30 ฑ 2ฐC and 70% moisture content for 21 days. Fermented potato peel had the highest yield after 5 days of fermentation. The cultivation condition of chitosan obtained from R. oryzae was optimum for a peel size of less than 6 mesh, 70% moisture content and a pH of 5. Furthermore, the best extraction condition was using 46% sodium hydroxide at 46ฐC for 13 h followed by 2% acetic acid at 95ฐC for 8 h. The maximum chitosan yield obtained by these conditions was 10. 8 g/kg substrate. Fungal chitosan properties were found to be 86-90% degree of deacetylation, molecular weight of 80-128 kDa and viscosity of 3. 1-6. 1 mPa s. Therefore, potato peel could be applied as a low cost substrate for chitosan production from R. oryzae. ฉ 2010 Springer Science+Business Media B.V.
คำสำคัญ
Fungal chitosan, Potato chip processing wastes, Rhizopus oryzae