In vitro bioaccessibility of β-carotene in dried carrots pretreated by different methods

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งHiranvarachat B., Devahastin S., Chiewchan N.

ผู้เผยแพร่Wiley

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2012

วารสารInternational Journal of Food Science + Technology (0950-5423)

Volume number47

Issue number3

หน้าแรก535

หน้าสุดท้าย541

จำนวนหน้า7

นอก0950-5423

eISSN1365-2621

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84857053304&doi=10.1111%2fj.1365-2621.2011.02874.x&partnerID=40&md5=fa3aadbd22e9de29c95ab584dd0177f0

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

The effects of selected pretreatment methods, i.e. soaking in citric acid, blanching in water and blanching in citric acid, as well as hot-air drying (at 70, 80 and 90°C), on the retention and relative in vitro bioaccessibility of β-carotene in dried carrots were investigated. The results indicated that the selected pretreatments and drying could enhance the relative bioaccessibility of β-carotene in dried carrots. The relative bioaccessibility of β-carotene in dried carrots increased to 47-73%, while the values in the fresh (13%) and dried untreated (31-47%) carrots were lower. Although significant losses of β-carotene occurred during both the pretreatment and drying processes, bioaccessible β-carotene contents of dried pretreated carrots were in a similar order to those of the fresh carrots, indicating the ability and hence the benefit of appropriate pretreatment and drying processes in maintaining the nutritive quality of a food product. © 2011 The Authors. International Journal of Food Science and Technology © 2011 Institute of Food Science and Technology.


คำสำคัญ

Bioaccessible β-carotene


อัพเดทล่าสุด 2023-02-10 ถึง 07:35