Effect of entrapped α-tocopherol on mucoadhesivity and evaluation of the release, degradation, and swelling characteristics of zein-chitosan composite electrospun fibers

บทความในวารสาร


ผู้เขียน/บรรณาธิการ


กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์

ไม่พบข้อมูลที่เกี่ยวข้อง


รายละเอียดสำหรับงานพิมพ์

รายชื่อผู้แต่งWongsasulak S., Pathumban S., Yoovidhya T.

ผู้เผยแพร่Elsevier

ปีที่เผยแพร่ (ค.ศ.)2014

วารสารJournal of Food Engineering (0260-8774)

Volume number120

Issue number1

หน้าแรก110

หน้าสุดท้าย117

จำนวนหน้า8

นอก0260-8774

URLhttps://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84882747220&doi=10.1016%2fj.jfoodeng.2013.07.028&partnerID=40&md5=d405676f66bd9429e43870059f159866

ภาษาEnglish-Great Britain (EN-GB)


ดูในเว็บของวิทยาศาสตร์ | ดูบนเว็บไซต์ของสำนักพิมพ์ | บทความในเว็บของวิทยาศาสตร์


บทคัดย่อ

A gastro-mucoadhesive matrix of ultrafine fibers was formed from composite polymers of zein, poly(ethylene oxide), and chitosan at a ratio of 87.5/10/2.5 via electrospinning. Alpha-tocopherol (α-TOC), a hydrophobic compound, was embedded at 20 wt% into the fiber matrix to investigate its effects on fiber morphology and mucoadhesivity. α-TOC release characteristics were examined in simulated gastric fluid (SGF) at pH 1.2 with pepsin and SGF at pH 2 without pepsin at 37 ± 0.5 C. Gastro-mucoadhesivity was tested in porcine gastric mucosa. Fiber morphology was characterized by scanning electron microscopy (SEM). α-TOC did not affect fiber morphology, but significantly enhanced mucoadhesivity (p < 0.05). α-TOC release in SGF at pH 1.2 with pepsin was triggered by erosion, and α-TOC release in SGF at pH 2 without pepsin was triggered by swelling, and driven by diffusion. SEM micrographs revealed that the fibers lost their fibrous structure and later fused, minimizing the fibrous film release surface area. © 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved.


คำสำคัญ

alpha-tocopherolMucoadhesionRelease characteristics


อัพเดทล่าสุด 2023-02-10 ถึง 07:35