รศ.ดร. เฉลิมชัย วงษ์อารี
อีเมล: chalermchai.won@kmutt.ac.th โทรศัพท์: 024707725 |
สังกัดองค์กร
กลุ่มสาขาการวิจัยเชิงกลยุทธ์
- BioPharma (อาหารสำหรับอนาคต)
- เกษตรยั่งยืน (เศรษฐกิจฐานชีวภาพ)
- เกษตรระดับโมเลกุล (เกษตรยั่งยืน)
- ล่วงหน้ากระบวนการเผาไหม้และความร้อนสำหรับอุตสาหกรรม (ประหยัดพลังงาน)
- ศิลปะและการออกแบบนวัตกรรม (สังคมแห่งการเรียนรู้และสร้างสรรค์)
- เศรษฐกิจฐานชีวภาพ (รูปแบบการวิจัยเชิงกลยุทธ์)
- หลังการเก็บเกี่ยว (เกษตรยั่งยืน)
- อาหารสำหรับอนาคต (เศรษฐกิจฐานชีวภาพ)
ผลงานตีพิมพ์
- ● The supply chain and its development concept of fresh mulberry fruit in Thailand: Observations in Nan Province, the largest production area; Preuk Choosung, Thananya Wasusri, Weerawate Utto, et al.; 2022; บทความในวารสาร
- ● การใช้สารละลายโซเดียมเมตาไบซัลไฟต์และกรดออกซาลิกเพื่อลดการเกิดสีน้ำตาลของเปลือกผลลำไยระหว่างการเก็บรักษา; Juthamard Promboon, Kanjana Worarad, Pathompong Penchaiya, et al.; 2021; Conference proceedings article
- ● การเปลี่ยนแปลงคุณภาพและสารสำคัญของมะม่วงน้ำดอกไม้ที่เคลือบด้วย Chitosan-based Multicoating ระหว่างการวางจำหน่าย; Nanthawan Hadthamard, Piyasak Chaumpluk, Mantana Buanong, et al.; 2021; Conference proceedings article
- ● Chitosan- and kappa-carrageenan-based composite coating on dragon fruit (Hylocereus undatus) pretreated with plant growth regulators maintains bract chlorophyll and fruit edibility; Hanh Thi Nguyen; Boonyaritthongchai, Panida; Buanong, Mantana; Supapvanich, et al.; 2021; บทความในวารสาร
- ● Color appearance and physico-chemical changes in dried chili as affected by modified atmosphere packaging and temperature during storage; Pola, Wissanee; Sugaya, Sumiko; Srilaong, et al.; 2021; บทความในวารสาร
- ● Comparison of substrate reactivity of polyphenol oxidase and browning symptom of fresh cut ‘Nam Dok
Mai Si Thong’ and ‘Nam Dok Mai No. 4’ mango in vitro and in vivo ; C. Chimvaree, C. Wongs-Aree, S. Supapvanich, et al.; 2021; Conference proceedings article - ● Development of loop-mediated isothermal amplification (LAMP) assay for rapid detection of Colletotrichum gloeosporioides in mango; Hadthamard, Nanthawan; Chaumpluk, Piyasak; Buanong, et al.; 2021; บทความในวารสาร
- ● Different chilling-induced symptoms and the underlying oxidative stress and antioxidative defense in the exocarp and mesocarp of immature sponge gourd (Luffa cylindrica) fruit; Chuenchom, Pichaya; Noichinda, Sompocha; Bodhipadma, et al.; 2021; บทความในวารสาร
- ● Drying and mathematical modelling for the decelerated rancidity of treated jasmine brown rice using different drying media; Junka, Nittaya; Rattanamechaiskul, Chaiwat; Wongs-Aree, et al.; 2021; บทความในวารสาร
- ● Edible coating of chitosan ionically combined with κ-carrageenan maintains the bract and postharvest attributes of dragon fruit (Hylocereus undatus); Nguyen, H.T., Boonyaritthongchai, et al.; 2021; บทความในวารสาร
- ● ประสิทธิภาพของสารสกัดจากรังไหมต่อการลดการเกิดสีน ้าตาลของมะม่วงพันธุ์น ้าดอกไม้ตัดแต่งพร้อมบริโภค; Chimvaree, C., Supapvanich, et al.; 2021; Conference proceedings article
- ● ผลของสารแคลเซียมโบรอนก่อนการเก็บเกี่ยวร่วมกับกรดซาลิไซลิคหลังการเก็บเกี่ยวต่อการลดอาการไส้สีน ้าตาลในสับปะรด
พันธุ์ปัตตาเวีย; Kebngoen, C., Sangprayoon, et al.; 2021; Conference proceedings article - ● Electrostatic atomized water particles delay postharvest senescence of ‘Namwa’ banana (Musa × paradisiaca); Salaemae N., Pongprasert N., Boonyaritthongchai P., et al.; 2021; บทความในวารสาร
- ● การศึกษาความเป็นไปได้ของการพัฒนาผลิตภัณฑ์กล้วยหอมทองสุกไล่ระดับในบรรจุภัณฑ์ค้าปลีก ตามความต้องการของสหกรณ์การเกษตรท่ายาง จ.เพชรบุรี; Thitima Wongsheree, Phiraya Nilmongkol, Preuk Choosang, et al.; 2021; Conference proceedings article
- ● Fruit Volatile Fingerprints Characterized among Four Commercial Cultivars of Thai Durian (Durio zibethinus); Aschariyaphotha, Wattana; Wongs-Aree, Chalermchai; Bodhipadma, et al.; 2021; บทความในวารสาร
- ● Impact of hydropriming on germination and seedling establishment of sunflower seeds at elevated temperature; Rose L. Catiempo, Songsin Photchanachai, Emma Ruth V. Bayogan, et al.; 2021; บทความในวารสาร
- ● Increasing Lignification in Translucent Disorder Aril of Mangosteen Related to the ROS Defensive Function; Chalermchai Wongs-Aree, Patchayapon Siripirom, Apinya Satitpongchai, et al.; 2021; บทความในวารสาร
- ● Integrated allyl isothiocyanate effectively reduces anthracnose and maintains the marketing quality of chitosan-polystyrene sulfonate multicoated mango; NANTHAWAN HADTHAMARD, PIYASAK CHAUMPLUK, MANTANA BUANONG, et al.; 2021; บทความในวารสาร
- ● Involvement of Ethylene in Physiological Processes Determining the Vase Life of Various Hybrids of Mokara Orchid Cut Flowers; Melada Wongjunta, Chalermchai Wongs-Aree, Shoshana Salim, et al.; 2021; บทความในวารสาร
- ● Postharvest quality properties of potential tropical fruits related to their unique structural characters; Wongs-Aree, Chalermchaia; Noichindra, Sompoch;; 2021; Book chapter review
ข้อมูลความเชี่ยวชาญ
- Colour and Flavor Analysis of Fresh Produce
- Postharvest Biochemistry and Molecular Biology
- Postharvest Physiology of Tropical and Subtropical Fruits and Vegetables
- Postharvest Quality